Miért Tanuljunk Törökül?

„A nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni” Lomb Kató híres mondásán érdemes elgondolkodni.

 • Mert könnyű, ritka és értékes.
 • Mert ezáltal közelebb kerülhetsz a varázslatos török kultúrához.
 • Mert szenvedélyed a nyelvtanulás, és valami különlegesre vágysz.
 • Mert közös történelmünk miatt mi magyarok eleve közel állunk a törökökhöz.
 • Mert a török-magyar gazdasági kapcsolatok volumene és jelentősége egyre nő.
 • Mert utálsz ugyan nyelvet tanulni, de valami különleges és mégis könnyed dologra vágysz.
 • Mert szeretnéd megtudni, milyen az a nyelv, amely úgy működik, mint a magyar.
 • Mert szeretnél 5-6 hónap után nyugodtan kommunikálni.

Most akkor lássuk miért is tanul az ember egy másik nyelvet:

Az egyetlen igazi utazás…..nem az lenne, ha új vidékek felé törnénk, hanem a másféle látás.

Marcel Proust

Aki nem ismer idegen nyelvet, az az anyanyelvét sem ismeri.

Johann Wolfgang von Goethe

Nem szégyen attul tanulni a ki többet tud, szégyen megkötni a tudatlanságban magát s nem tanulni.

Zrínyi Miklós

Ha olyan nyelven beszélsz valakihez, amelyet megért, azt az eszével fogja fel. Ha azonban anyanyelvén szólsz hozzá, azt a szívével érti meg.

Nelson Mandela

A fentieket végiggondolva nincs olyan ember, aki ne szeretné már holnaptól pallérozni nyelvtudását. Lehetőségeket, személyiségfejlődést és kapcsolatokat rejt az, amit eddig oly degradáló jelzőkkel illettünk. Ne sajnáljunk hát időt, energiát, hiszen a nyelvtanulással nem csupán nyelvet kapunk, hanem sokkal többet!

A nyelvtanulás oka ezerféle lehet, van, aki csak hobbiból tanul de van olyan is, akinek létfontosságú az idegen nyelvek ismerete. Egy cseh mondás szerint ha nem ismerünk az anyanyelvünkön kívül mégegy nyelvet, csak egy életet élünk. Minden új nyelv felfedezése egy új élettel is kecsegtet. Nézzük, melyek azok az okok, melyek a nyelvtanulás felé terelgetnek minket:

Munka: nemcsak a munkakeresésben, de a munkavégzésben is egyre gyakoribb követelmény a többrétű nyelvtudás, legalább egy nyelv ismerete kell a legtöbb pozícióhoz.

Tanulás és kutatás: lehet, hogy egy dolgozat vagy előadás megírásához csak idegen nyelvű forrásanyagot találunk és hogy tökéletesen, félreértések nélkül fordítsunk le egy ilyen írást, az adott nyelv magabiztos ismerete szükséges.

Külföldi tanulás: a külföldi egyetemek és főiskolák csak idegen nyelvű előadásokat tartanak, megértésükhöz a nyelv ismerete elengedhetetlen.

Kapcsolat a gyökerekkel: mindannyian máshonnan jövünk, ki tudja, melyik országból is származunk. Családfakutatáskor érdekes dolgok derülhetnek ki, a nyelv segítségével közelebb kerülhetünk őseinkhez.

A nyelvtudás frissítése: nemcsak újonnan tanulásra, de a tudás frissítésére is jó a nyelvóra. Jó újra beszélni azt, amit már majdnem elfelejtettünk.

Kulturális események: a koncertek, kiállítások, filmek megértéséhez érdemes tudni például az angolt. A dalszövegeket, szófordulatokat fordítsuk le mi, ne hagyatkozzunk a szinkronra.

Vallások: a vallások iránt érdeklődők elsajátíthatják a különböző ősi nyelveket, hogy kutatásaik során jobban kiigazodjanak.

Ételek: főzz eredeti nyelvű szakácskönyvből, hogy itthon is érezhesd a különböző országok ízeit. Tanuld meg a különböző kifejezéseket, hogy ne tanácstalanul meredj az étlapra mondjuk egy török étteremben.

Kihívás és szórakozás: a nyelv tanulása nemcsak nagy odafigyelést, de sok időt és energiát is igénybe vesz. Igazi kihívás, ami közben szórakoztat is. Megismerhetjük egy idegen ország szokásait, kultúráját, életét, ízlelgethetjük a kiejtést, a szavakat. Ennél jobb ok talán nem is kell.

A nyelvtanulás nehézségei

A legtöbb ember nehezen kezd hozzá a nyelvtanuláshoz , mivel hosszú és végeláthatatlan folyamatként értelmezi. Sokak számára nagy lelkierő szükséges a tanulási folyamat elkezdéséhez, nem beszélve az időközben fellépő koncentráláshoz és kitartáshoz fűződő problémákról.

Nagyon sok kifogást lehet találni, amellyel kellőképpen alátámasztható a hiányzó eredmény: nincs nyelvérzékem, kevés az időm, nagyon nehéz ez a nyelv, teljesen felesleges tanulni, úgysem fogom felhasználni stb. A szakértők szerint vannak olyan tényezők, amelyek teljesen aláássák a nyelvtanulás folyamatát, és amennyiben nem iktatjuk ki őket, törekvéseinket nem koronázza siker. Összeállításunkban néhány olyan tényezőt szeretnénk felsorolni, amely jelentősen hátráltatja az idegen nyelvek elsajátítását:

A motivácó hiánya

Az adott ország kultúrája iránti érdeklődés nélkül rendkívül nehéz egy idegen nyelvet elsajátítani, hiszen tanulás közben számos olyan érzelmi korlátba ütközhetünk, amelyeket nehéz áthágni. Amennyiben lehetőség van arra, hogy egy idegen nyelvet tudatosan válasszunk, érdemes megfontolni az alábbi szempontokat:

 • Érdekel-e az az ország, ahol ezt a nyelvet beszélik?
 • Mennyire ismered a kultúráját, és egyáltalán szeretnéd-e megismerni?
 • Jártál-e már ott, ha igen, milyen tapasztalataid vannak az ott élőkről
 • Szeretnél-e abban az országban élni, tanulni, dolgozni?
 • Ha vannak már elképzeléseid a jövőddel kapcsolatban, ha igen, mennyire kapcsolódik hozzá az adott nyelv ismerete?

Abban az esetben, ha a fenti kérdésekre negatív válaszokat adtál, nem valószínű, hogy hosszú távra érdemes tervezni az adott nyelv tanulását, hiszen kellő belső ösztönzés és pozitív energiák nélkül hosszú évek telhetnek el eredménytelenül. Bár vannak, akik az intenzív tanfolyamok csodatévő hatásában hisznek, de az igazat megvallva a legjobb tanár és a legérdekesebb tananyag sem képes pótolni az érdeklődést.

Céltalanul eltöltött évek

Gyakran előfordul, hogy valaki hosszú éveket eltölt a nyelvtanulással, de semmi konkrét eredményt nem tud felmutatni. A hatékony és időtakarékos munka érdekében célszerű a nyelvtanulás kezdetekor definiálni a célt, és megfogalmazni, vajon miért is választottad ezt a nyelvet:

 • Tanulás külföldön
 • A nyelvtudás nagyobb esély a külföldi munkavállalásra
 • Kapcsolatok szerzése idegen országokban
 • Nyelvvizsga megszerzése, többletpontok a felsőoktatási intézményekben

A ráhangolódás nehézségei

Szakértők szerint nyugodt és feszültségmentes légkört teremteni kell a tanulás megkezdése előtt, és valamilyen módon rá kell hangolódni a feladatra:

Ha van egy kedvenc dalod, amely éppen a választott nyelven szól, tanulás előtt mindenképpen hallgasd meg. Próbálj meg beszerezni néhány idegen nyelvű újságot /lehetőleg olyat, amelyben vannak számodra érdekes cikkek/, esetleg figyelemfelkeltő képek /sokan ugyanis inkább vizuális típusok/ és nézegesd őket a kedvenc karosszékedben. Nem muszáj azzal kezdeni, hogy a címlapon lévő cikket elkezded olvasni, kezdetben próbáld meg megérteni a címeket, és ha egy érdekes cikkre bukkansz belevetheted magad az aktív tanulásba. Aki csak nemrég kezdett barátkozni a nyelvekkel válasszon olyan képes újságot, /divatmagazin, National Geographie stb./, amelyet egyébként is szívesen olvasna. Ha sikerül néhány szót, mondatot megértened, valószínűleg nagyobb kedvvel böngészed majd az idegen nyelvű sajtót.
Vannak akik szívesen néznek sorozatokat a TV-ben. A német televízió a magyarhoz hasonlóan igencsak bővelkedik hasonló jellegű adásokban, ha szereted a könnyed témájú “szappanoperákat”, hasznosíthatod őket a nyelvtanulás kezdetekor /ráhangolódásként/, vagy a tanulás befejező szakaszában pihenésképpen. Ezek a műsorok többnyire könnyen érthetőek, a szereplők általában lassabban beszélnek, mint a hírműsorokban és az egyéb hagyományos jellegű tévéadásokban. Nagyon sok hasznos kifejezést el lehet sajátítani még ezekből a többé-kevésbé alacsony színvonalú műsorokból is, az eredményt fokozhatja, ha könyvtárban hozzájuttok olyan magazinokhoz, amelyek a sorozatokban szereplő sztárokról szólnak, így könnyen nyomon követhetitek az események folyását, és ellenőrizhetitek mennyire sikerült megérteni.
Hosszú távon csupán akkor lehet eredményeket elérni, ha sikerül mindennapi kapcsolatot kialakítani a tanult nyelvvel, amely az állandó ingerhatásoknak köszönhetően lassanként beépül az életünkbe.

Mindenkivel előfordult már, hogy világrengető terveit egy egészen jelentéktelennek tűnő mozzanat: ásítás, fáradtság érzés, lankadó kedv nehezítette. A nyelvtanulás sikerélmény hiányában gyakran torkollik hullámvölgyekbe, amelyek hosszabb-rövidebb ideig tarthatnak, de ez idő alatt is kellőképpen alááshatják a folyamat hatékonyságát. Néhány lehetséges megoldás arra az esetre, amikor minden kötél szakad, és nagyon nehéz rávenni magad a tanulás megkezdésére:

Ne terheld magad nyelvvizsga tesztekkel, mivel a fáradt agy nem képes hosszú időn keresztül koncentrálni és a rossz válaszok száma negatívan befolyásolhat. Próbálj szerezni egy olyan idegen nyelvű újságot, amely nyelvi szint szempontjából nem áll a helyzet magaslatán – pl. egy bulvárlap, ifjúsági folyóirat, popmagazin – és kezd el a benne lévő személyiségi teszteket kitölteni vagy az olvasói leveleket böngészni.
Ha szeretsz olvasni, lapozgasd a kedvenc költőd unalomig ismert verseit /eredetiben/, és gondolatban kíséreld meg átkölteni őket. /Nem a minőség a fontos, hanem a gondolatok szabad terelgetése!/
Amennyiben otthon vagy egy közel eső könyvtárban van alkalmad Internet használatra, keress olyan idegen nyelvű oldalakat, amelyek felkeltik az érdeklődésed, és nézegesd őket kikapcsolódásként, mindenfajta fordítási kötelezettség nélkül.
Amikor egyáltalán nincs kedved nyelvet tanulni, csak a kedvenc zenéid segíthetnek. A látszólag haszontalan időtöltés fontos szerepet játszik a nyelvtanulási folyamatban, hiszen a zenében előforduló idegen szavak elsajátítása a tudat alatti bevésődés egyik legfontosabb eszköze. Többször is hallgasd meg ugyanazokat a számokat és a későbbiek folyamán már odafigyelés nélkül is könnyedén felidézheted őket.
Forrás: sulinet.hu